Wyjątkowe serki góralskie

Wizyta w polskich górach ma wiele zalet, dla których właściwie o każdej porze roku zwłaszcza Zakopane przyciąga mnóstwo turystów. Jedną z najważniejszych zaś niewątpliwie jest góralska kuchnia, a w niej — wyśmienite sery. Poznaj je!
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Nie tylko oscypek
Wytwarzany jedynie na Podhalu oscypek to na pewno najbardziej znany polski ser, ceniony także poza granicami. Jest wyjątkowy pod każdym względem: smaku, zapachu, a także formy. Jego miłośnicy delektują się nim przez cały czas pobytu w górach, tym bardziej że można go jeść na niezliczone sposoby, a także zaopatrują się w jego zapas odjeżdżając, zabierając gałki także w podarunku dla znajomych. Ser to na pewno najlepsze, co można przywieźć z gór, ale warto pamiętać, że znakomite serki góralskie to nie tylko oscypki, dostępne w różnych formach oraz wariantach (np. białe, wędzone, z ziołami).
Przeczytaj również: Czy stolarka aluminiowa może być stosowana w konstrukcjach pasywnych i energooszczędnych?
Godne uwagi są wszystkie wytwory podhalańskiej sztuki serowarstwa, a więc także nieco mniej znane bryndza i bundz. Są wyśmienite, wytwarzane przede wszystkim z mleka owczego i słone lub delikatne, dzięki czemu stanowią znakomitą przekąskę oraz pyszny dodatek do wielu dań. Można je przyrządzać także samodzielnie, na przykład odtwarzając potrawy oferowane w zakopiańskich restauracjach. Kuchnia góralska jest dość prosta, jedyne, czego potrzeba, to dobrej jakości, oryginalne składniki, a można je kupić podczas wizyty w górach lub w sklepie online.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?
Uwaga na podróbki
Jak wszystko, również góralskie sery bywają podrabiane — zamienniki oscypków czy bryndzy można znaleźć w marketach. Osoby niewybierające się w góry nieraz skłonne są je kupić, tęskniąc za pysznym smakiem i aromatem, ale można się tylko rozczarować, gdyż produkty te przypominają oryginały właściwie tylko wyglądem. Dobra wiadomość jest jednak taka, że by rozkoszować się oscypkiem czy bryndzą wcale nie trzeba jechać w góry albo rozpytywać wśród znajomych, czy ktoś się nie wybiera i mógłby przywieźć ulubione przysmaki. W sieci znaleźć można bowiem sklep online sprzedający oryginalne wyroby z bacówki. To świetne przekąski, a także dodatki do codziennych lub odświętnych dań.
Polskie sery lepsze niż zagraniczne
Jeśli lubisz włoską mozzarellę lub grecką fetę, spróbuj podhalańskiego oscypka, bryndzy i bundzu, a przekonasz się, że polscy górale nie ustępują zagranicznym mistrzom sztuki serowarstwa! W dodatku sery te możesz podawać na różne sposoby: na ciepło, zimno, wytrawnie i słodko.



