Serki góralskie — co warto o nich wiedzieć?

Serki góralskie — co warto o nich wiedzieć?

Miłośnicy serów mogą obecnie, nie ruszając się z domu, kosztować przysmaków z najróżniejszych stron świata. Włoska mozzarella, jej siostra burrata, grecka feta czy francuski camembert to tylko przykłady wyrobów serowarstwa. Jednak Polska także ma się czym pochwalić —  godne uwagi są przede wszystkim serki góralskie. Dowiedz się na ich temat więcej!

Przeczytaj również: Jak wybrać sklep z bronią dla siebie?

Najsmaczniejsze w górach

Kuchnia Podhala jest ceniona w całym kraju, lubiana także przez zagranicznych turystów, a sery to jeden z jej ważniejszych elementów. Trudno znaleźć kogoś, kto ich nie lubi, zwłaszcza że ich wariantów jest kilka, zaś sposobów podawania —  mnóstwo. Wystarczy przejść się Krupówkami, czyli główną ulicą Zakopanego, by już po chwili poczuć nęcący zapach grillowanych oscypków, serwowanych jako przekąska z żurawiną. W restauracjach zaś kuszą znakomite dania z dodatkami góralskich serów, na przykład placki ziemniaczane z bryndzą, pizza z oscypkiem czy kluski ziemniaczane z bundzem. Warto próbować ich wszystkich, choć oscypki są najbardziej znane oraz najłatwiej dostępne. Wszystkie są smakowite, ale różnią się wyglądem, składem oraz innymi walorami, między innymi konsystencją.

Przeczytaj również: Sklep z bronią – kiedy można zamawiać przez Internet?

Jak jeść serki góralskie?

Wszechstronność zastosowania to na pewno jedna z ważniejszych zalet tych wyrobów i powód, dla któregoserki góralskie mogą przypaść do gustu wszystkim. Nie lubisz samego sera? Możesz zjeść go na pizzy czy w farszu do pierogów, którym nada wyrazisty, słony smak! Inwencja podhalańskich kucharzy w wykorzystaniu tych wspaniałych wyrobów nie zna granic, ale warto też samemu eksperymentować, zaopatrując się w sery w czasie wizyty w górach lub w internecie, w sklepie oferującym oryginalne wyroby. To jest bardzo ważne —  sery jedynie udające góralskie, na przykład oferowane w marketach, w rzeczywistości nie mają z nimi wiele wspólnego. Sięgając po nie, można tylko się rozczarować, a nie znając smaku oryginalnych wyrobów —  z miejsca się do nich zrazić.

Przeczytaj również: PGR, czyli regulatory wzrostu roślin — korzyści i zagrożenia

Pyszne i zdrowe

Po sery te warto sięgać dla ich wyjątkowego smaku, zapachu i wszechstronności, ale duże znaczenie mają też walory prozdrowotne, jakimi się odznaczają. Są wolne od chemii, powstają z wysokiej jakości surowca —  mleka, przede wszystkim owczego, wytwarzane są ręcznie, na podstawie dawnych receptur. Nic więc dziwnego, że nie mają sobie równych! Przekonaj się sam jeśli do tej pory nie miałeś okazji!